Pedeset učenika polaznika sekcija iz predmeta Informatike i Tehničke kulture iz osnovnih škola „Sjenjak“, „Brčanska Malta“, „Pazar“, „Kreka“ i „Mejdan“ bili su gosti DKR Njemačkog centra za robotiku u sklopu obilježavanja „Childrens Day“.

Bila je ovo jedinstvena prilika da se spoji naučeno predmetno gradivo sa praktičnim iskustvom. Tako su učenici saznali više o radu, vrstama i mogućnostima industrijskih robota, CNC mašina, PLC programiranju i 3D printerima.

Kroz interaktivnu komunikaciju i pitanja učenici su od iskusnih inžinjera, uspijeli nadopuniti svoja znanja o ovim tehnološkim izumima bez kojih je danas nezamisliv industrijski razvoj.

Organizacijom još jednog “Children’s Day” otvorili smo učenicima vrata tehnologije i inžinjeringa te ih na taj način inspirisali i motivisali da razmišljaju kreativno i inovativno. Bio je ovo vid podrške učenicima, koja pokazuju određene talente, da čvrsto vjeruju u sebe  te da kada je svijet tehnologije u pitanju ništa nije nemoguće.

Ovaj događaj rezultat je dugogodišnje saradnje Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja i DKR Njemačkog centra za robotiku uz podršku Grada Tuzle.