Plan-C

Moving PLastics and mAchine iNdustry towards Circularity

Interreg Programme Danube Region Co-funded by the European Union

01.01.2024 – 30.06.2026.

2,169,500.00 €

 

Konkurentniji i pametniji Dunavski region

Unapređenje inovacija i transfera tehnologije u
dunavskom regionu

Projekt Plan-C uglavnom je usmjeren na mobilizaciju industrije mašina za preradu plastike za čistu i cirkularnu ekonomiju te ima za cilj zajednički napredak i razumijevanje ekonomskig izazova i finansijskih mogućnosti tranzicije u zeleniju industriju.
Ovaj projekat ima za cilj da omogući kompanijama da prepoznaju potencijal zelene i cirkularne ekonomije u Dunavskom regionu.
Projekt Plan-C kombinuje oboje, široku primjenu projektnih rezultata i ciljeva, ali i blisku podršku i  aktivnosti za specifična mala, srednja  i velika preduzeća koja će tada biti dio zelenije i održivije industrije i strateškog razvoja Akcionog plana.

PLAN RADA

]

Transformacija industrije plastike u cirkularnu ekonomiju, koristeći design-thinking metodologiju

]

Transformacija imašinske ndustrije u cirkularnu ekonomiju, koristeći design-thinking metodologiju

]

Roadmap cirkularne transformacije plastičnog lanca vrijednosti kroz saradnju sa kompanijama za preradu plastike i proizvodnju mašina

MISIJA

]

Transformacija PLASTIČNE I MAŠINSKE INDUSTRIJE u cirkularnu ekonomiju, koristeći metodologiju dizajna

]

Razviti viziju za transformirani plastični lanac vrijednosti dizajniran za cirkularnost, demonstrirajući prednosti ponovne upotrebe/recikliranja plastike i održavanja, preraspodjele, obnavljanja/ponovne proizvodnje i recikliranja strojeva.

]

Prototipna rješenja plastičnih proizvoda + koncepti strojeva dizajnirani za cirkularnost kako bi pokazali prednosti recikliranja/ponovne upotrebe/ponovne proizvodnje kroz inovativne poslovne slučajeve.

Plastika je čest materijal u modernom životu, ali često se ne reciklira dovoljno nakon prve upotrebe. EU je postavila cilj da se do 2025. reciklira barem 50% plastične ambalaže, što je izazov za zapadne zemlje, a posebno za jugoistočni Dunavski region koji ima nedostatke u upravljanju otpadom i znanju o reciklaži plastičnih materijala.
Projekt Plan-C – Moving PLastics and mAchine iNdustry towards Circularity, koji obuhvata 14 partnera iz različitih zemalja, ima za cilj promovirati cirkularnost u Dunavskom regionu kroz suradnju između proizvođača plastike, proizvođača mašina i drugih dionika. Partneri će zajedno raditi na promjeni lanca vrijednosti plastike prema cirkularnom modelu, što zahtijeva promjenu u načinu razmišljanja i poslovnih praksi.
Kroz transfer tehnologije i upotrebu dizajnerskih procesa, partneri će zajedno stvarati kružne prototipe plastike. Cilj je izgraditi kapacitete i znanje za primjenu ovih inovacija u regionalnim kompanijama. Također će se osigurati prijenos strategija za unapređenje cirkularnosti u industriji plastike na razvojne strategije regija.
Projektni partneri će također raditi na razvoju kružnih rješenja za životni ciklus mašina, stvarajući digitalne poslovne modele koji podržavaju cirkularnost. Ovo će rezultirati jačanjem cirkularnosti u mašinskoj industriji kroz strategije koje će se prenositi na regije.
Kroz zajedničke napore, projektni partneri i preko 140 kompanija u Dunavskom regionu radit će na razvoju vizije cirkularnog lanca vrijednosti plastike i mašina. Transnacionalni akcioni plan će biti usmjeren na povećanje kapaciteta organizacija za implementaciju kružnih koncepata duž lanca vrijednosti plastike.
Projektni partneri
Broj
Ime organizacije
Država
ASP
1
Business Upper Austrija
Austrija
Circular Economy Forum Austria
2
Austria Business Service
Austrija
Bundesministerium Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilität, Innovation und Technologie
3
Technology Center Horb
Njemačka
Hochschule Pforzheim Wirtschaftsförderung Nordschwarzwald GmbH
4
Czech Plastics Cluster z.s
Češka
National Cluster Association
5
Tomas Bata University in Zlín
Češka
Technologické inovační centrum
6
Slovak Plastic Cluster
Slovačka
Slovenská obchodná a priemyselná komora, Trenčin regionálna komora
7
Technical University of Košice, Faculty of Manufacturing Technologies with a seat in Prešov
Slovačka
8
Omnipack First Hungarian Packaging Technology Cluster
Mađarska
INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.
9
Innovation Center, Faculty of Mechanical Engineering
Srbija
Privredna komora Srbije
10
Romanian Cluster Association
Rumunija
Ministerul Economiei
11
“Petru Poni” Institute of Macromolecular Chemistry
Rumunija
12
Innoskart Business Development Nomprofit Kft.
Mađarska
Miniszterelnökség, Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
13
Foundation for Innovation, Technology and Knowledge Transfer
Bosna i Hercegovina
14
Association of Light industry enterprises
Moldavija
https://www.interreg-danube.eu/
https://www.linkedin.com/company/plan-c-moving-plastics-and-machine-industry-towards-circularity

FITT has come to its establishment as a result of socio-economic and political needs in Tuzla and Tuzla Canton. In struggle to reconcile political demands and economic ones, FITT has developed several programs and is currently implementing projects with young people and students to raise awareness on the importance of their participation in decision making processes on local, regional and national level, not excluding wider level, which aim at creating possibilities for young people to take part in social and technological innovation that Industry 4.0 is bringing with. To bridge the gap between practice and theory, all important activities are implemented in the Center for Robotics which is the first center of this kind in the region of Western Balkans.