Sa ponosom najavljujemo da već sedmu godinu za redom Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja u saradnji sa DKR-om organizuje Girls’ Day!

Ovo je manifestacija koja slavi djevojke/žene u nauci, tehnologiji i inžinjeringu te daje podršku učenicama/studenticama osnovnih škola, gimnazija, tehničkih škola i fakulteta da bez obzira na društvene, stereotipne i druge prepreke istraju u naumu da uspiju. Cilj manifestacije je osnaživanje budućih generacija naučnica i inžinjerki te pružanje podrške njihovom profiliranju u STEM-u.

Iako je broj žena u ovim oblastima u porastu, one su i dalje nedovoljno zastupljene u mnogim zemljama. Na primjer, prema podacima UNESCO-a, žene čine oko 35 % studenata u STEM oblastima širom svijeta. U Bosni i Hercegovini oko 27 % je zaposleno u IT sektoru, što odražava globalni trend gdje žene i dalje imaju neravnomjeran položaj u STEM područjima zbog rodno usmjerenih predrasuda i stereotipa.

No, ohrabruju podaci po kojima se na tehničke fakultete u Bosni i Hercegovini danas upisuje sve veći broj djevojaka. Ovo je rezultat povećane potrebe za ovim kadrom na tržištu rada i dobro plaćeni poslovi. Naime, potrebe za ovim kadrovima u svijetu će i dalje rasti jer digitalizacija i automatizacija nisu trendovi nego neminovnost života u budućnosti.

Treba biti svjestan izazova pred kojima se djevojčice/djevojke danas susreću, o njima treba razgovarati i sa njima se treba suočavati. Manifestacijom “Girls’ Day“mi želimo odgovoriti na neke od tih izazova.

  • Rodne predrasude: Mnoge djevojke se suočavaju s očekivanjima da nisu dovoljno sposobne ili da nisu „prikladne” za tehničke ili znanstvene discipline. Često je izvor ove predrasude sama porodica u kojoj se podijela poslova vrši na “muške” i “ženske”.
  • Nedostatak uzora: Manjak ženskih uzora u STEM područjima može otežati djevojkama da se povežu s nekim tko je prošao slične izazove.
  • Stereotipi: Ponekad kao društvo podliježemo negativnim steretipima o tome kako se djevojke ne snalaze u tehničkim predmetima, što može uticati na njihovo samopouzdanje.

Naša namjera je da kroz inspirativne i motivirajuće priče istaknutih govornica i ljudskih primjera pokažemo da svijet tehnike i nauke ne poznaje rodne podjele nego da su one među nama, u našim društvenim interakcijama i da ih trebamo mijenjati na bolje ka razvijenijem i pravednijem društvu.

Dragana Bošković – Ova mlada dama i naučnica nedavno je doktorirala na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu sa najvišim stepenom odlikovanja a vijest o njenom uspjehu proširila se vrlo brzo po svim medijima i društvenim mežama u regionu. Osnovnu školu i gimnaziju „Vaso Pelagić“ završila je u rodnom Brčkom, potom osnovne i master studije je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na studijskom programu Fitomedicina sa prosječnom ocjenom 10.00. Uporedo sa master studijama, zapošljava se kao asistent urednik u MDPI kompaniji, u Beogradu.

Vanja Peters – Ova rođena Tuzlanka završila je master studije na Univerzitetu u Bolonji kao inžinjerka telekomunikacija. Poslovna karijera joj je startovala u Italiji, potom nastavila u Lukseburgu a danas je Švedskoj u Štokholmu gdje radi kao menadžer za biznis analize u multinacionalnoj kompaniji H&M.

Tanja Madžarević – Tanja ima preko 20 godina iskustva u IT sektoru i sigurni smo da iz njene priče možemo puno toga naučiti. Naime, Tanja je nakon završenog dodiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, stiče i master diplomu Univerziteta u Zagrebu kao inžinjerka kompjuterskih sistema, umrežavanja i telekomunikacija 2011. godine. Danas je direktorica inžinjerstva u brzorastućoj kompaniji Presonify Health Bosna i Hercegovina.

Merana Sadiković Mandžukić – Merana je inžinjerka elektrotehnike sa dugogodišnjom IKT karijerom koju je gradila u ulozi softver developera, sistem inžinjerke, business analitičarke i projekt menadžerice. Stečeno iskustvo i znanje rado prenosi na mlađe generacije kroz projekte mentorstva, te uloge stručnjaka iz prakse i predavača u saradnji sa akademskom zajednicom. Merana ima vlastitu IT kompaniju, koja se bavi projektima iz oblasti cyber sigurnosti i poslovnih informacionih sistema.

Pozivamo sve učenice/studentice i ostale zainteresovane da nam se pridružite na ovogodišnjoj Girls’ Day manifestaciji koja će se održati u maloj dvorani SKPC Mejdan 17.10.2024. sa početkom u 10:00h kako bismo zajedno doprinijeli stvaranju bolje i ravnopravnije budućnosti za sve djevojke.

10:00 – 10:30  Uvod /Dobrodošlica
11:00 – 11:30 Vanja Peters / H&M (online)
11:30 – 12:00 Dr. Dragana Bošković / Poljoprivredni fakultet UNS
12:00 – 12:30 Tanja Madžarević / Personify Health
12:30 – 13:00 Merana Sadiković Mandžukić / EMC & Valuetheque
13:00 – 13:30 Zaključak / Q&A Session
13:30 – 14:30 Networking / Zakuska

Prijava na događaj je obavezna!

Prijaviti se možete besplatno putem linka: PRIJAVA NA GIRLS’ DAY 2024

Realizacija ovog događaja omogućena je zahvaljujući saradnji sa  Fondacijom za Budućnost Bosne i Hercegovine. Ideju su podržali Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla i USAID Diaspora Invest.