Fondacija za Inovacije, Tehnologiju i Transfer Znanja u suradnji sa DKR-om šestu godinu zaredom organizuje Girls’ Day!

Ova manifestacija ima poseban značaj za nas jer slavi djevojke i njihov potencijal te se bori protiv izazova s kojima se djevojčice i djevojke širom svijeta suočavaju. Cilj manifestacije je osnaživanje budućih generacija naučnica i inženjerki te pružanje podrške njihovom ulasku u svijet tehnologije i inženjeringa.

Prema statistikama diplomiranih studenata od prethodnih godina, žene brojčano nadmašuju muškarce, a postotak žena zaposlenih u stručnim, naučnim i tehničkim sektorima dostigao je 45%, što predstavlja značajan napredak u odnosu na ranije statistike. Međutim i dalje postoje izazovi sa kojima se djevojčice i djevojke suočavaju:

– Djevojčice često tehnologiju percipiraju kao domen dječaka. Jedan od razloga ovakvih stavova može biti nedostatak izloženosti i pristupa tehnologiji u mlađoj dobi.

– Tehnološka industrija bilježi brz rast, što rezultira velikom potrebnom za stručnjacima iz STEM oblasti. Iako se povećava broj žena u ovim sektorima, i dalje je potrebno raditi na poboljšanju reprezentacije žena u ovoj industriji.

– Nedostatak samopouzdanja djevojaka u polju tehnologije i inženjeringa je također izazov koji je potrebno prepoznati i rješavati.

Za ovu priliku, kao i inače, pripremili smo bogat i inspirativan sadržaj za sve učesnice, a u pitanju su utjecajne žene, naučnice i inženjerke koje će podijeliti svoje životne primjere i izazove sa kojima su se susretale i svojim primjerom inspirisati mlade djevojke da se bave naukom, tehnologijom i inžinjerstvom. Uzori govore hiljadu riječi, a one su:

 Sara Vanovac – Nakon srednje škole, zaputila se u Sjedinjene Američke Države gdje je studirala fiziku i primijenjenu matematiku na Furman University u Južnoj Karolini gdje joj je i dodijeljena Kenneth C. Abernethy nagrada za izvrsnost u radu i studijima. Trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology. Sara je rodom iz Sarajeva.

 Ida Fazlić – Ova rođena Brčanka završila je Bachelor studije u Sarajevu, nakon čega svoje školovanje nastavlja na Ca’ Foscari Univerzitetu u Veneciji, a trenutno je kandidat na doktorskom studiju nauke o baštini Univerziteta u Amsterdamu u Evropskom postrojenju za sinhrotronsko zračenje i Državnom muzeju u Amsterdamu.

 Valerija Ereš – Njena priča je tek za inspiraciju. Valerija je rođena u Ljubuškom, a završila je Bachelor studije matematike i informatike na Sveučilištu u Mostaru. Nakon toga Valerija postaje Chief Marketing Officer u BH Futures Fondaciji, mijenja svoju karijeru i trenutno radi kao Digital Marketing Specialist u kompaniji ZenDev.

 Azra Aljić – Stekla je diplomu Bachelor studija iz informatike i međunarodnih odnosa na Mount Holyoke koledžu u Masačusetsu, a Master studije iz oblasti informatike je završila na Northwestern Univerzitetu u Ilinoisu. Azra nosi ogromno iskustvo softver inžinjerke, radila je 15 godina u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, a trenutno je Engineering and Delivery Lead u HTEC-u

Pozivamo sve srednjoškolke, studentice i ostale zainteresovane da nam se pridružite na ovogodišnjoj Girls’ Day manifestaciji koja će se održati u maloj dvorani SKPC Mejdan 31.10.2023. sa početkom u 10:00h kako bismo zajedno doprinijeli stvaranju bolje i ravnopravnije budućnosti za sve djevojke.

Agenda događaja:

10:00 – 10:30 Uvod i Dobrodošlica
10:30 – 11:00 Sara Vanovac (online)
California Intitute of Technology
11:00 – 11:30 Ida Fazlić (online)
ESRF, Grenoble
11:30 – 12:00 Valerija Ereš
ZenDev & BH Futures Foundation
12:00 – 12:30 Azra Aljić
HTEC Group
12:30 – 13:00 Zaključak
Q&A Session
13:00 – 14:00 Networking

Prijava na događaj je obavezna!

Prijaviti se možete putem linka: https://forms.gle/5yjv2mYT83JxXfaA7

Realizacija ovog događaja omogućena je zahvaljujući saradnji sa  Fondacijom za Budućnost Bosne i Hercegovine. Ideju su podržali Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla i USAID Diaspora Invest.