Fondacija za inovacije tehnologiju i transfer znanja zajedno sa svojim partenrima na ovogodišnjoj manifestaciji “Girl’s Day” okupila je oko 200 učenica i studentica osnovnih škola, gimnazija, tehničkih škola i fakulteta. Bila je ovo jedinstvena prilika da se proslave djevojke i žene u STEM- u a ujedno podrže buduće generacije naučnica i inžinjerki.

Gošće manifestacije bile su četiri inspirativne govornice:

🌹 Vanja Peters,
🌻 Dragana Bošković,
🌷 Tanja Madžarević i
🌼 Merana Sadiković Mandžukić

Iskusne inžinjerke i naučnice su učesnicama podijelile svoja iskustva, izazove i savjete na putu ka uspjehu  unutar STEM zajednice u kojoj i danas dan  uglavnom dominiraju muškarci.

 Poslane su jasne poruke da put ka uspjehu nije lagan, da zahtjeva mnogo odricanja i preispitivanja ali da je itekako moguć uz predan rad, upornos i podršku.

“I dalje postoje predrasude o tome da djevojke, odnosno žene nisu dobre inžinjerke. Često se dešava da poslodavci zbog predrasuda prije zapošljavaju muškarca inžinjera nego djevojku”, kazala je za medije  Šemsa Avdić, studentica Mašinskog fakulteta, učesnica manifestacije “Girls Day”.

Upravo je manifestacija “Girl’s Day” primjer kako se treba boriti brotiv rodno zasnovanih stereotipa i predrasuda jer o njima  treba javno govoriti i društveno odgovorno djelovati.

Svim učesnicama, govornicama i partnerima se iskreno zahvaljujemo što su omogućili da se ovaj događaj organizuje na jednom zavidnom nivou.

Realizacija događaja rezultat je saradnje Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja, DKR-a Njemačkog centara za robotiku i B&H Futures Foundation uz finansijsku podršku USAID Diaspora Invest Projekta, Ministarstva privrede TK i Grada Tuzle.