Fondacija ITT je proteklih devet mjeseci radila na realizaciji projekta Innovation Through Career Guidance 4.0., finansiran od strane Kinderperspectief. Projekat je uključivao pohađanje treninga na Lego Mindstorms robotima, industrijskim robotima te soft skills radionice. Ciljna grupa su bila djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u dobi od jedanaest do devetnaest godina, podjeljeni u dvije dobne skupine.

Danas, nakon devet mjeseci intenzivnog rada svjedočimo velikom napretku koji je postignut na treninzima koji se prvenstveno ogleda u buđenju interesovanja djece za robotiku, programiranje, ali i u stečenom osnovnom znanju o ovoj oblasti, korisnom za dalju budućnost.

Elvedina (12): ”Naučila sam programirati Lego robota, sada želim da učim više o robotima! Želim da mi pomažu i da ih programiram da plešu i razgovaraju!”

Fata (16): „Budući da idem u Mješovitu srednju školu sa usmjerenjem za tekstilnog tehničara, tokom treninga na industrijskim robotima razmišljala sam kako moje buduće zanimanje je moguće povezati sa robotikom i došla sam na ideju kako iskoristiti robote u modnoj i tekstilnoj industriji“.

Završetak projekta upriličen je posjetom Fondacije ITT od strane predstavnice Kinderperspectief Martine Tobe, koja je dodijelila certificate svim polaznicima za uspješno pohađanje treninga.

Također, povodom predstojećih praznika, mališanima su poklonjeni i novogodišnji paketići koje im je ponaosob darovao Robot mraz.