U utorak, 30. novembra 2021. godine, u prostorijama Fondacije ITT upriličena je dodjela certifikata učesnicama projekta „CNC Operaterke“, koje su odslušale i uspješno završile treninge za upravljanje CNC mašinom te radionice motivacije, uspješne komunikacije i usavršavanja vještina neophodnih za pronalazak zaposlenja.
Projekat „CNC Operaterke“ je implementirala Fondacija ITT u saradnji s Gradom Tuzla i DKR Njemačkim centrom za robotiku, s ciljem educiranja i osnaživanja nezaposlenih žena s područja Grada Tuzla.

Učesnice ovog projekta imale su priliku da uče od iskusnih stručnjaka iz DKR Centra te da steknu velika znanja o radu sa CNC mašinom i upravljanju istom.

Cilj projekta bio je, da se nezaposlenim ženama naše zajednice pruži jedinstvena prilika edukacije za ovo vrlo traženo zanimanje. Učesnice su bile raznih životnih dobi, s različitim motivima učešća, ali sve s istim ciljem: učenje i želja za napretkom.

Ovaj projekat je još jedan u nizu projekata Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja i čini naš doprinos osnaživanju žena naše lokalne zajednice i rušenju stereotipa o ženama u tehnologiji. Obzirom da je znanje najbolja investicija koju možemo napraviti za sebe i svoju budućnost, smatramo da će ovom obukom naše učesnice steći veliku konkurentsku prednost na tržištu rada. Također, uzimajući u obzir da je broj proizvođača koji koriste CNC tehnologiju u porastu, potražnja za vještim CNC operaterima će također rasti i sigurni smo da će naše operaterke biti veliko osvježenje kod budućih poslodavaca, kao jedne od prvih ženskih CNC operaterki u našem gradu.
Njihova motivacija, zadovoljstvo i želja za radom su potvrda vizije i misije naše Fondacije, i zasigurno neće biti posljednji projekat usmjeren prema ovoj ciljnoj grupi.